Spoření a investice,
srozumitelný průvodce

Doporučujeme

Akcie společnosti OVB holding AG jsou zajímavou formou investice.

Aktuální výši vdovského důchodu Vám poví Důchodová kalkulačka 2014 na Duchod.cz

Finance-Investice.cz

Spoření na důchod, penze

Jiří Dolejš Security Systems

 
Ostatní

Jak ubránit úspory před inflací

investice-graf-nahoru
Pokračující nejistota na globálních trzích nahrává spekulacím, co bude, ale také obavám z růstu inflace. V případě Česka to prý nemusí být tak horké. Přesto má smysl včas zvážit, kam a jak s ohledem na riziko inflace investovat peníze.

Také se bojíte, že vám inflace znehodnotí úspory o deset či více procent ročně? Tato představa zatím nepůsobí příliš reálně. V Česku navíc nemusí být podle některých odborníků inflace tak velký problém. Přesto stoupá počet těch, kdo z řady důvodů, včetně obav z inflace, investují do zlata. Je to ale pravý protiinflační a přitom výdělečný recept?

Část expertů hovoří i o jiném riziku, a to o deflaci. Investor a provozovatel serveru www.pro-investory.cz Jan Dvořák soudí, že nás čeká mix inflace a deflace. „Za nejpravděpodobnější pokládám růst cen věcí a služeb k životu nezbytných, jako potravin a energií a pokles cen věcí a služeb zbytných,“ sdělil Dvořák serveru Peníze.cz.

Velkou roli hraje vnímání inflace. Když někomu klesne příjem o 5 procent, pocítí to při nominální jednoprocentní inflaci jako reálnou 6% inflaci. A tomu přizpůsobí chování. Ve světě klesajících příjmů a rostoucích cen nezbytných věcí se budou lidé chovat mnohem více inflačně než odpovídá zveřejňovaným datům. Nezbytné výdaje omezí na minimum, což zvýší tlak na snížení jejich cen.

Zdroj: Jak ubránit úspory před inflací

Příspěvek do diskuze
:
:
:
Všechny položky jou povinné

Zuzka  (18.5.2012 10:23)

Tohle by mohlo být zajímavé. Podle textu garantují určitý minimální úrok, který je krytý zástavní smlouvou k nemovitosti. http://stavitel.ihned.cz/c1-55224240-jak-kolektivne-investovat-do-nemovitosti . Mělo by to pokrýt inflaci, navíc jsou tyto investice podle všeho zajištěné.


Provozovatel nenese odpovědnost za příspěvky diskutujících a nevyjadřují názory provozovatele.
Vytvořilo Anawe
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte s podmínkami používání souborů cookie. Zobrazit více informací.
Rozumím
x