Spoření a investice,
srozumitelný průvodce

Doporučujeme

Akcie společnosti OVB holding AG jsou zajímavou formou investice.

Aktuální výši vdovského důchodu Vám poví Důchodová kalkulačka 2014 na Duchod.cz

Finance-Investice.cz

Spoření na důchod, penze

Jiří Dolejš Security Systems

 
Ostatní

Kampeličky: terno nebo tunel?

investice-nahoru

Úrokové sazby v bankách jsou nízké, střadatelé proto hledají jiné možnosti, jak krátkodobě zhodnocovat svoje peníze. Do středu dění se tak opět dostávají družstevní záložny. Na kampeličkách však stále leží stín minulosti.

Mimochodem, návrhy Františka Kampelíka, otce myšlenky družstevního finančnictví v českých zemích, měly poněkud cimrmanovský osud - zůstaly jen na papíře! Vlnu zakládání záložen spustil až něco později Friedrich Raiffeisen.

Vkladatelé si ovšem pamatují hlavně novější a pro ně smutnější historii: na konci 90. let řada kampeliček zkrachovala nebo byla vytunelována. Ve fondu sloužícím pro krytí krachů nezůstaly téměř žádné peníze, takže klientům musel nakonec několik miliard korun vyplatit stát. Slovo kampelička se stalo synonymem pro tunel.

Ty, které přežily do dnešních dnů, nebo vznikly nově, teď ale rychle rostou. Loni zvýšily počet členů o třetinu na 48 tisíc a aktiva o 5,5 miliardy na 17,7 miliardy korun. Pravda, oproti bankám, v nichž je uloženo zhruba 2,8 bilionu, jsou stále titěrné.

Zdroj: Kampeličky: terno nebo tunel?

Příspěvek do diskuze
:
:
:
Všechny položky jou povinné

Provozovatel nenese odpovědnost za příspěvky diskutujících a nevyjadřují názory provozovatele.
Vytvořilo Anawe
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte s podmínkami používání souborů cookie. Zobrazit více informací.
Rozumím
x